Gitaar

Wat?
Iedereen kent natuurlijk de gitaar. Er bestaan echter veel verschillende soorten gitaren. De klassieke gitaar die wij bespelen heeft nylon snaren, anders dan de elektrische of folk gitaar, die hebben ijzeren snaren.

Hoe?
De snaren van de gitaar worden getokkeld met de rechterhand, terwijl de vingers van de linkerhand de snaren induwen op de hals om de noten te vormen.

Praktisch?
De gitaar is niet te groot en niet te zwaar, zodat je ze overal mee naartoe kan nemen. Je kan ze in een stevige hoes of koffer op je rug dragen. Zo kan je ze makkelijk meenemen op de fiets.

Hoeveel kost een gitaar?
De kostprijs van een gitaar kan heel uiteenlopend zijn. Een degelijk studie-instrument vind je (nieuw) vanaf ongeveer 350 euro. Vraag steeds advies aan je leerkracht voor je naar de winkel gaat of er tweedehands een wil kopen. In sommige gevallen kan de leerkracht ook een iets kleiner instrument aanraden. Als je een degelijk instrument aankoopt (bv. via je leerkracht), weet je ook dat je deze gitaar -indien dit nodig zou zijn én indien het instrument nog in goede staat is- ook weer kan doorverkopen aan (nieuwe) leerlingen.
Je kan een gitaar niet huren via de academie.

Welke muzikale mogelijkheden biedt een gitaar?
De klassieke gitaar is zowel een solo- als samenspelinstrument. Je kan uit één gitaar als het ware een heel orkest toveren als je solo speelt. Samenspelen met andere gitaren of andere instrumenten is ook heel leuk. We hebben op onze academie zelfs een heus gitaarorkest waar we wel met 60 gitaren samenspelen.

De gitaar wordt ook veel gebruikt als begeleidingsinstrument. Als je graag liedjes zingt, kan je jezelf en je vrienden begeleiden op de gitaar. Sommige leerlingen gaan graag zelf creatief aan de slag en schrijven zelf hun eigen liedjes.