Piano

Wat?
De piano is een toets- en snaarinstrument. Het is een van de meest populaire en veelzijdige instrumenten, want het lijkt alsof je een heel orkest onder je vingers hebt.

Hoe?
Piano speel je met al je vingers op het toetsenbord of klavier. Als je een toets indrukt, slaat er een hamertje tegen de snaren. Met de pedalen onderaan de piano verander je de klankkleur. Het is belangrijk dat je je vingers onafhankelijk van elkaar kan bewegen en vlot veel noten tegelijk kan lezen op twee notenbalken.

Welke muzikale mogelijkheden biedt een piano?
Als pianist leer eerst helemaal alleen spelen. Stilaan leer je ook andere instrumenten begeleiden. Als je wat verder staat kan je ook meespelen in kleine kamermuziekgroepen. Je kan zelfs meezingen terwijl je piano speelt. Verder is er een schat aan vierhandige pianomuziek. Als je veel talent hebt, kan je later misschien als solist optreden.

Vervoer?
Je kan een piano uiteraard niet meenemen. Je hebt dus thuis een piano nodig om te oefenen.

Hoeveel kost een piano?
Een nieuwe buffetpiano kan je kopen vanaf € 2.000 (tot € 7.500 – € 10.000 enz…). Een vleugelpiano vanaf € 10.000 (tot € 100.000). Voor een goede occasiepiano betaal je ook nog gemakkelijk € 1.250. Een digitale piano heeft praktisch gezien veel voordelen, maar is kwa klank en kwaliteit niet te vergelijken met een mechanische piano.

Kan ik een piano huren?
De academie heeft geen piano’s die verhuurd worden. Daarvoor moet je je tot een gespecialiseerde winkel wenden. De pianowinkels werken meestal met een systeem van huurkoop waarbij de reeds betaalde huurprijs geheel of gedeeltelijk afgetrokken wordt van de aankoopprijs.