Elektrische gitaar (jazz-pop-rock)

Wat?
Een elektrische gitaar heeft geen klankkast, maar stuurt elektrische signalen door naar een luidspreker. Op deze manier wordt de klank versterkt. Daarnaast heeft dit instrument een hals en zes snaren.

Elektrische gitaar

Hoe?
Met de rechterhand worden snaren bespeeld door gebruik te maken van een plectrum. Dit is een klein hulpmiddeltje in de vorm van een driehoek. Met de vingers van de linkerhand verander je de toonhoogte.

Praktisch?
Als fietser heb je een tas nodig die voorzien is van draagriemen. Indien je een koffer koopt, moet het transport met de auto of als voetganger gebeuren.

Hoeveel kost een elektrische gitaar?
Minimum € 200. Je kan best de leerkracht raadplegen. Een voetsteuntje kost zo’n € 10. Als je een tweedehands gitaar wil kopen kan je die best eerst eens meebrengen naar de leerkracht.

Vermits een gitaar zo weinig kost (vergeleken met andere instrumenten), wordt ze door de leerling zelf aangekocht en kan ze niet gehuurd worden.

Welke muzikale mogelijkheden biedt een elektrische gitaar?
Met een elektrische gitaar kan je zeker groepsmusiceren, en dat is ook de bedoeling in onze richting! Door de jaren heen heeft de elektrische gitaar zijn plaatsje veroverd in tal van rockgroepen, funkgroepen, soulgroepen, reggaegroepen, … en noem maar op! Zelfs in de jazzwereld is de gitaar niet meer weg te denken. De elektrische gitaar is met andere woorden onmisbaar geworden in de popmuziek van de 21ste eeuw! Daarnaast is dit instrument tevens zeer geschikt om liedjes te begeleiden zoals in de jeugdbeweging.