Klarinet

Wat?
De klarinet is een houten blaasinstrument met een riet en een mondstuk en met veel gaatjes en kleppen. De klarinet heeft een warme klank en een grote toonomvang.

Hoe wordt een klarinet bespeeld?
Klarinet spelen is niet moeilijk. Het mondstuk met het rietje wordt in de mond genomen en door daarin te blazen ontstaat er een klank. Door de verschillende gaatjes en kleppen in te drukken krijg je verschillende toonhoogtes. Met wat oefenen en nuttige tips kan je al snel je favoriete nummers op dit instrument spelen.

Praktisch?
De klarinet weegt ongeveer 2 kilo. Je kan het in verschillende delen uit elkaar halen zodat je het in een koffertje (of een rugzak) op de fiets kan vervoeren.

Hoeveel kost een klarinet?
Overleg met je leraar voor je een instrument koopt. Een nieuwe klarinet kost ongeveer 900 euro (studie instrument). Een tweedehands klarinet kan je al kopen vanaf 400 euro.

Kan ik een klarinet huren in de academie?
Ja! Via het secretariaat van de academie kan je een klarinet huren (indien er instrumenten beschikbaar zijn). Vaak kan je ook bij een harmonieorkest een klarinet huren (indien je daar lid van bent/wordt)

Welke muzikale mogelijkheden biedt een klarinet?
Met de klarinet kan je niet alleen in een harmonieorkest en een symfonisch orkest terecht, maar ook in een klezmer-groep of een dixieland band. Je kan ook samenspelen met een duo, trio, kwartet of kamermuziekensemble.
Weetje…
Bekende figuren zoals Woody Allen, Willem Vermandere en Octo uit SpongeBob spelen ook klarinet!