Klavecimbel (oude muziek)

Wat is een klavecimbel?
Het klavecimbel is een klavierinstrument, net als een piano of een orgel. Het is ook een tokkelinstrument: door de toetsen in te duwen worden de snaren aangetokkeld door kleine pennetjes.

Klavecimbel

Hoe wordt een klavecimbel bespeeld?
Door middel van je tien vingers op de toetsen van het klavier. Pedalen (zoals bij een piano of een orgel) kennen we bij het klavecimbel niet.

Moet ik een klavecimbel kopen om les te kunnen volgen?
Neen! Het mag natuurlijk altijd, vooral wanneer je na enkele jaren de drang voelt om er een aan te schaffen. Dit doe je best in samenspraak met de leerkracht die je veel raad kan geven. Je hebt natuurlijk wel een toetsinstrument nodig om je lessen thuis voor te bereiden. Dit kan je doen op een piano (mocht je die al hebben), een elektrische piano of een keyboard.

Hoeveel kost een klavecimbel?
Voor een studieklavecimbel betaal je ongeveer dezelfde prijs als voor een goede studiepiano. Je kan best een goed occasie-instrument kopen: je ziet meteen of het je aanstaat, en de prijs is sowieso goedkoper dan wanneer je een nieuw instrument laat bouwen. Indien je tot de aanschaf van een instrument zou willen overgaan: steeds eerst samen met de leraar bespreken.

Zou ik een klavecimbel kunnen bespelen?
Natuurlijk kan iedereen klavecimbel bespelen. Het wordt ongeveer bespeeld zoals een piano, maar het heeft géén pedalen. De eerste studiemethode die we volgen is trouwens dezelfde als voor de pianisten.

Welke soort muziek wordt op een klavecimbel gespeeld?
Het klavecimbel kende zijn bloeiperiode ten tijde van Johann Sebastian Bach (barokperiode). De barokmuziek is dus uitermate goed geschikt voor dit instrument. Dit belet ons niet om ook meer moderne muziek te spelen op klavecimbel. Tegenwoordig duikt het instrument zelfs hier en daar op in de popmuziek!