Piano (jazz-pop-rock)

Wat?
Een piano is een toets-, slag- en snaarinstrument dat bespeeld wordt met een enkel klavier en twee of drie pedalen. Het is tot op de dag van vandaag altijd al een populair en veelzijdig muziekinstrument geweest.

Hoe?
Een piano wordt bespeeld met beide handen op het klavier. Daarnaast heeft een piano ook pedalen waarmee je noten langer samen kan laten klinken. Dit alles zorgt ervoor dat je heel veel verschillende muziekgenres kan spelen op een piano. Het is één van de meest veelzijdige instrumenten die er bestaan.

Praktisch?
Voor de pianolessen in de Kunstacademie hoef je geen instrument zelf mee te brengen. Tijdens de lessen spelen we op een piano van de Kunstacademie zelf.

Hoeveel kost een piano?
Een piano vind je in vele vormen en formaten. Je vindt reeds een degelijke digitale piano voor rond de 500-600 euro. De akoestische piano’s (buffetpiano’s en vleugelpiano’s) kosten al snel een paar duizend euro. Vele leerlingen kiezen wel om een piano op huurbasis aan te schaffen. Dit wil zeggen dat je gedurende een bepaalde periode (meestal rond de 3 jaar) een piano huurt en dan een piano kan aanschaffen met het reeds betaalde huurbedrag als korting. Voor specifieke voorwaarden kan je dan best even een muziekwinkel contacteren.

Kan ik een piano huren in de academie?
Nee, je kan geen piano’s huren via de Kunstacademie.

Welke muzikale mogelijkheden biedt een piano?
Piano is vrijwel het veelzijdigste muziekinstrument dat je kan bedenken. Het is een populair muziekinstrument, zowel in het klassieke genre als in moderne genres zoals jazz, pop en rock. Je kan het solo bespelen of in groep, of eventueel je eigen zang begeleiden. Via akkoorden en begeleidingsritmes kan je snel aan de slag om via de piano te starten met eigen stukken te schrijven. De piano heeft ook het voordeel om een zeer visueel instrument te zijn. De noten liggen netjes gerangschikt van laag naar hoog en je ziet als het ware de noten klaarliggen die gespeeld moeten worden. Heel veel pianisten hebben daardoor een streepje voor bij het begrijpen en instuderen van muziektheorie.