Keyboard (jazz-pop-rock)

Wat?
Een keyboard is een digitaal toetsinstrument dat bespeeld wordt met een enkel klavier. Het is een veelzijdig instrument waarmee je quasi alle instrumenten kan nabootsen. Je bespeelt als het ware een gans orkest met één instrument.

Hoe?
Een keyboard wordt bespeeld met beide handen op het klavier. In de linkerhand sturen we de begeleiding aan door akkoorden (meerdere noten tegelijk) in te drukken. In de rechterhand spelen we de melodie van het muziekstuk. Daarnaast heeft een keyboard ook vele andere mogelijkheden om de begeleiding te laten variëren. Dit alles zorgt ervoor dat je heel veel verschillende muziekgenres kan spelen op een keyboard.

Praktisch?
Voor de keyboardlessen in de Kunstacademie hoef je geen instrument zelf mee te brengen. Tijdens de lessen spelen we op een keyboard van de Kunstacademie zelf.

Hoeveel kost een keyboard?
Een keyboard vind je in vele vormen en formaten. Je vindt reeds een degelijk keyboard voor rond de 300-400 euro. Met een type uit deze prijsklasse kan je zeker de eerste 3-4 jaar verder in de keyboardles. De iets uitgebreidere modellen hebben een hogere prijs vanaf een 700 à 800 euro tot een 1500 euro voor een model waar je alles op en aan hebt.

Kan ik een keyboard huren in de academie?
Nee, je kan geen keyboards huren via de Kunstacademie.

Welke muzikale mogelijkheden biedt een keyboard?
Keyboard is een zeer veelzijdig muziekinstrument. Je kan het zowel alleen bespelen als in een band in moderne genres zoals jazz, pop en rock. Doordat je een hele waaier aan instrumenten ter beschikking hebt, kan je zorgen voor extra violen, trompetten of synthesizerklanken in de groep waar je mee samenspeelt. Via akkoorden en begeleidingsritmes kan je snel aan de slag om via het keyboard te starten met eigen stukken te schrijven. Het keyboard heeft ook het voordeel om een zeer visueel instrument te zijn. De noten liggen netjes gerangschikt van laag naar hoog en je ziet als het ware de noten klaarliggen die gespeeld moeten worden. Heel veel keyboardspelers hebben daardoor een streepje voor bij het begrijpen en instuderen van muziektheorie.