Slagwerk

… is de verzamelnaam van diverse slaginstrumenten zoals het drumstel, dat bestaat uit verschillende soorten trommels die bespannen zijn met een kunststof vel. De xylofoon, een melodisch instrument, waarvan het speeloppervlak is opgebouwd uit houten staafjes van verschillende grootte op een rij. De pauken zijn grote koperen ketels, ook bespannen met een vel waarop je kan spelen.

Wat is het verschil tussen deze instrumenten?
De trommels van een drumstel hebben een vaste toonhoogte. Hierop speel je vooral ritmes om de andere muzikanten te ondersteunen. Op de xylofoon kan je melodieën spelen net zoals op een piano. De pauken vormen een beetje een mix van de vorige twee. Je speelt ook ritmes maar je kan ook de toonhoogte veranderen.

Hoe wordt slagwerk bespeeld?
Op het drumstel speel je met trommelstokken en die zijn gemaakt van hout. De xylofoon wordt bespeeld met houten stokken die vooraan een rond bolletje hebben; gemaakt van hout, rubber of garen. Voor de pauken heb je stokken nodig met vooraan een vilten bol.

Is het moeilijk om te leren?
Je stokken leren vasthouden vraagt geen speciale inspanning en juist aan je instrument staan of zitten komt vanuit een natuurlijke houding. Als je gemotiveerd bent en goed oefent heb je al snel resultaat. Met je basisritmes kan je al met veel muziek meespelen.

Hoe kan ik mijn instrument meenemen?
Op de fiets meenemen lukt niet echt. Daarvoor zijn deze instrumenten wat te groot. Je kan een drumstel en een xylofoon wel demonteren en met de wagen vervoeren. Pauken hoef je niet aan te kopen. In de academie is trouwens alles aanwezig en hoef je niets mee te brengen. Enkel je stokken en je boeken zijn voldoende.

Hoeveel kost zo'n instrument?
Vanaf ongeveer € 500 heb je al een beginners drumstel. 2dehands kan je er al vinden vanaf € 250. Een studie xylofoon kost nieuw ± € 400. Pauken kosten al snel wat geld dus die hoef je niet aan te kopen. Vraag best altijd eerst raad aan je leraar als je van plan bent om een instrument te kopen.

Kan ik slagwerk huren?
De academie verhuurt zelf geen slaginstrumenten. In sommige muziekwinkels kan je via huurkoop een drumstel huren en daarna, als je het wil houden, kopen. De huurprijs wordt dan verrekend in de aankoopprijs.

Waar kan ik muzikaal met slagwerk terecht?
Een slagwerker kan eigenlijk overal terecht: klassiek, musical, pop, rock, jazz, … In de academie kan je meespelen in het slagwerkorkest of in de pop en jazz combo’s. Buiten de academie heb je keuze genoeg: de fanfare, harmonieorkest, bigband,… Je kan ook met je vrienden een eigen groepje in elkaar steken of gewoon thuis, op je ééntje, met muziek meespelen.